Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 81 ilde duman avı operasyonları düzenleyerek hava kirliliği ile mücadeleyi arttırıyor. Özellikle kış aylarında artan hava kirliliği riskine karşı alınan önlemler kapsamında, kömür ve odun yakımı ile sanayi tesislerinin emisyonları titizlikle denetleniyor. Ekipler, özellikle termal kameralar ve sensörlerle hava kalitesini inceleyerek oluşabilecek riskleri önlemeye çalışıyor. Canlı hayvan yakımının yasaklanması, daha temiz yakıtların teşvik edilmesi ve endüstriyel tesislerin filtreleme sistemlerinin güçlendirilmesi gibi tedbirlerle hava kalitesinin iyileştirilmesi hedefleniyor.
İklim değişikliğiyle birlikte artan hava kirliliği, özellikle yoğun şehirlerde yaşayan vatandaşları olumsuz etkiliyor. Solunum yolu hastalıkları, alerjiler ve kronik rahatsızlıkların artmasına yol açan hava kirliliğine karşı çevre bilincinin ve denetimlerin artırılması büyük önem taşıyor. Hava kirliliğinin azaltılması için hem bireysel hem de kurumsal düzeyde atılacak adımların koordineli bir şekilde yürütülmesi gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği çapraz denetimlerle hava kirliliğine karşı daha etkin mücadele edilmesi ve vatandaşların sağlığının korunması hedefleniyor. Hava kalitesinin iyileştirilmesi için sıkı denetimlerin yanı sıra toplumun da bilinçlendirilmesi ve sorumluluk alması gerekiyor. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakabilmek için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi önem arz ediyor.